Kuinka paljon suomalainen urheilija voi tienata?

Suomessa urheilu on kansallisesti erittäin suosittua, ja väkilukuun suhteutettuna huippu-urheilijoita on määrällisesti paljon. Moni nuori lajia harrastaessaan, tai muuten liikkuessaan, haaveilee huippu-urheilijan urasta. Julkisuus, huippu-urheilijan vastaanottama kansallinen kunnioitus ja omasta lajistaan nauttiminen motivoivat monia. Samalla jopa todella suurenkin rahasummien tienaaminen kuulostaa takuulla monen korvaan hyvältä ajatukselta. Ja kukapa sitä ei haluaisi? On hyvä muistaa, että eri urheilulajeista ansaittavien tulojen skaala on erittäin laaja ja tuloihin vaikuttavat monet tekijät.

Eri lajien keskimääräiset ansiot ovat määrältään vaihtelevia. Jopa saman lajin sisällä eri ihmisten tienaamat tulot ovat yleensä suhteessa taito- ja suoritustasoon. Näin ollen voi olla vaikea kertoa suoraan, paljon mikäkin urheilija tienaa. Lisäksi urheilijoilla voi olla useitakin sponsorisopimuksia sekä mainostuloja, jotka voivat kasvattaa tilipussia. Usein miehet tienaavat enemmän kuin naiset, mutta poikkeuksiakin löytyy. On myös huippu-urheilijoita, joiden tienestit ovat niin pienet, ettei niillä yksinään tule toimeen. Tässä artikkelissa keskitytään kuitenkin eniten tienaaviin suomalaisiin urheilijoihin.

Parhaiten palkatut urheilulajit

Kansainvälisesti tarkasteltuna on helppo huomata, että kaikista parhaiten palkatut urheilijat ovat jalkapalloilijoita. Maailman yksi kaikista kovatuloisimmista urheilijoista on Cristiano Ronaldo, joka tienaa 93 miljoonaa dollaria vuodessa. Huimiin summiin pääsee myös amerikkalainen koripallotähti LeBron James, jonka tulot hipovat 87 miljoonaa dollaria vuodessa. Myös nyrkkeilytähdet ja rallikuskit tienaavat muita urheilijoita selkeästi enemmän. Suomalaisten urheilijoiden tulot jäävät näihin summiin nähden hyvin vaatimattomiksi, ja on selvää, että tulot vaihtelevat valtavan paljon lajista riippuen.

Suomessa talvisin pelattavat urheilulajit ovat Suomen väkilukuun nähden hyvin suuressa suosiossa. Tästä johtuen myös monet tunnetuimmat urheilijat ovat nimenomaan jääkiekon pelaajia tai esimerkiksi hiihtäjiä ja luistelijoita. Näiden lajien palkat ovat menestyksenkin takia korkeammalla kuin monessa muussa lajissa.

Suomalaisen urheilun palkkauksen maailmassa on myös yksi kansainvälisesti erikoinen piirre: kaikkien urheilijoiden verotiedot ovat julkisia ja tiedot urheilijoiden tuloista ovat helposti saatavilla. Ulkomailla uraansa tekevien tulot eivät kuitenkaan näy suomalaisessa verorekisterissä.

Autourheilijoiden palkat

Formula 1 on kansainvälisesti rahakas ja arvostettu moottoriurheilun laji, ja suomalaiset ovat tunnetusti pärjänneet tässä erittäin hyvin. Kärkinimiä ovat ehdottomasti Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas ja Mika Häkkinen. On siis selvää, että kansainvälisesti korkeasti palkatussa lajissa kilpailevat miehet ovat myös Suomen mittapuulla yksiä kaikista parhaiten tienaavista urheilijoista. Ferrarin talliin yhdistetyn Kimi Räikkösen tuloiksi arvioidaan noin 7 miljoonaa dollaria. Nuorella Valtteri Bottaksella tulot puolestaan kapuavat noin 8,5 miljoonan dollarin vuosittaiseen summaan.

Mika Häkkinen on kolmas nykypäivänä tunnetuista suomalaisista Formula 1 -kuskeista. Nykyään jo rauhassa eläkepäiviään viettävä Häkkinen on kerännyt itselleen noin 60 miljoonan euron omaisuuden kilpavuosiensa aikana, ja vuosittain hänen tulonsa ovat olleet noin 16 miljoonan euron luokkaa. Kaikista korkein palkka vuoden 2018 tilastojen mukaan Formula 1 -kuskien parissa on ollut Sebastian Vettelillä. Tämän palkka on huikeat 50 miljoonaa dollaria, josta 30 miljoonaa on pohjapalkka ja 20 miljoonaa kertyy bonuksista.

Talvilajien eniten tienaavat

Suomessa hiihtämisellä on lajina hyvin pitkät perinteet ja talvilajeissa menestytään yleisesti ottaen hyvin. Menestyksensä ansiosta suomalaiset hiihtäjät ovat myös keränneet taskuunsa hyviä rahasummia kilpailujensa myötä. Esimerkiksi vuoden 2017 Lahden MM-kisojen myötä Krista Pärmäkosken tulot nousivat lähes 200 000 euron luokkaan. Tämä tekee Pärmäkoskesta Suomen eniten tienaavan hiihtäjän. Iivo Niskanen puolestaan tienaa yli 150 000 euroa vuosittain, mikä tekee hänestä eniten tienaavan mieshiihtäjän. Myös Kaisa Mäkäräinen ja Enni Rukajärvi pääsevät eniten tienaavien listalle.

Suomalaiset jääkiekkoilijat puolestaan tienaavat huomattavasti suurempia summia ulkomailla kuin Suomessa. Kaikista eniten tienaa Jesse Joensuu, jonka tulot ovat lähes 350 000 euron luokkaa vuosittain. Kaikista eniten koskaan tienannut suomalainen jääkiekkoilija on tietenkin konkari Teemu Selänne, jonka omaisuuden arvo kohoaa noin 40 miljoonaan dollariin. Samoihin lukemiin yltää myös Niklas Bäckström. Ei ole suinkaan ihme, että monet suomalaiset pelaajat tähtäävät nimenomaan pelaamaan NHL-sarjaan, sillä Yhdysvallat tarjoaa pelaajille sievoisia rahasummia ja mainetta.

Muita hyvin tienaavia suomalaisia urheilijoita

Talviurheilun ja Formula 1 -kilpailuiden lisäksi Suomesta löytyy myös muitakin hyvin tienaavia urheilijoita. Kaikista parhaiten tienaavia urheilijoina ovat nykyisin e-urheilijat. He pelaavat ammatikseen videopelejä ja voittavat tällä tavalla mittavia summia maailmanlaajuisissa kilpailuissa. Lasse Urpalainen tienasi esimerkiksi vuonna 2017 yli miljoona euroa vuodessa. Kesälajeista keihäänheitto on suomalaisten huippuosaamisen alaa, ja esimerkiksi Tero Pitkämäen tulot ovat olleet noin 85 000 euron luokkaa vuodessa. Golfia pelaava Mikko Korhonen puolestaan tienaa yli 350 000 euroa vuodessa.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan urheilu voi olla myös Suomessa hyvin tuottoisa ammatti sellaiselle urheilijalle, joka menestyy hyvin lajissaan. Lajien väliset palkkaerot ovat kuitenkin suuria, ja tähän vaikuttaa monen erilaisen tekijän summa. Ulkomailla urheilevat suomalaiset tienaavat lähtökohtaisesti paremmin kuin kotimaassa uraansa kehittävät, ja tähän vaikuttavat harjoitettavat urheilulajit. Kaikista parhaiten tienaavien suomalaisten tulot kalpenevat kuitenkin selkeästi ulkomaalaisten kollegoidensa tuloihin verrattuna, eivätkä suomalaiset urheilijat, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, ole samanlaisia kansainvälisiä tähtiä kuin vaikkapa yhdysvaltalaiset urheilijat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *