Kuinka sponsori näkyy urheilijan elämässä?

Kauas ovat jääneet ne ajat, kun urheilua harrastettiin vain viihteen vuoksi. Toki tämä on ajankohtaista amatöörimielessä harrastaville, mutta monen aloittelevan atleetin tavoitteena on ammattiurheilijan ura. Urheiluharrastus on kuitenkin harvoin ilmaista, ja lajista riippuen kustannukset saattavat nousta korkeiksi. Varusteet ja kisamatkat vaativat rahoittajia, joina urheilijan uran alussa toimivat usein omat vanhemmat. Menestyksen jälkeen maksut nousevat alkua suuremmiksi, ja tällöin mukaan tulevat erilaiset sponsorit. Sponsorin tarkoituksena on rahoittaa urheilijan uraa, ja vastapalveluksena sponsorina toimivat yritykset saavat näkyvyyttä.

Urheilija tai urheilujoukkueet voivat joko hakea sponsoria itse, tai joskus yritykset voivat omatoimisesti lähestyä sponsoroitavaa tarjouksen kanssa. Mitä tunnetumpi ja menestyneempi urheilija on, sitä halutumpi sponsoroitava tämä luonnollisesti on. Menestynyt urheilija ei enää tarvitse sponsoria uran rahoittamiseen, vaan hän tienaa suuristakin summista koostuvan palkkansa pääasiassa sponsorisopimuksista. Sponsori voi maksaa urheilijalle joko rahana tai myös tavaroina tai varusteina. Tässä artikkelissa keskustelemme, millä tavalla sponsori näkyy urheilijan elämässä. Annamme myös konkreettisia esimerkkejä eri urheilijoiden ja joukkueiden sponsorisopimuksista.

Sponsoroinnin näkyvyys urheilijan olemuksessa

Kuten jo mainittu, sponsorit ovat oleellinen osa urheilijan uraa, näkyvyyttä ja palkkapussia. Sponsori on elintärkeä uran alkuun sysäämisessä, jonka jälkeen sponsorisopimuksilla voi tienata enemmän rahaa. Yksinkertaisimmillaan sponsori näkyy urheilijan varusteissa, sillä urheilija sitoutuu käyttämään vain sponsorin tuotteita. Urheilija saattaa myös käyttää yrityksen logoilla varustettuja vaatteita niin urheilutapahtumissa kuin myös esimerkiksi haastatteluissa. Sponsorin ei tarvitse olla varusteita tai urheiluvaatteita valmistava yritys; esimerkiksi vuonna 2010 Fonecta toimi hiihtäjä Virpi Kuitusen sponsorina, ja yrityksen logo näkyi hänen vaatetuksessaan.

Sponsoroinnin näkyvyys ei jää vain kilpailutilanteissa käytettäviin varusteisiin tai vaatteisiin, vaan se on oleellinen osa urheilijan muutakin elämää. Urheilija saattaa esimerkiksi osallistua sponsorin järjestämiin tapahtumiin. Nämä voivat olla promootiotapahtumia tai vaikka fanikohtaamisia. Urheilija voi myös toimia kasvona sponsorin mainoksissa. Esimerkiksi luistelija Kiira Korpi on toiminut kotimaisen meikkimerkki Lumenen mainoskasvona, ja nainen on nähty niin tienvarsi- kuin nettimainoksissa sekä videoilla ja tv-mainoksissa. Tähän kuuluu oleellisesti myös näkyvyys sosiaalisessa mediassa, josta lisää seuraavaksi.

Sponsoroinnin näkyvyys urheilijan sosiaalisessa mediassa

Sosiaalinen media on nykypäivänä yksi tärkeimmistä keinoista yrityksille mainostaa tuotteitaan. Tilit ja käyttäjät, joilla on useita satoja tuhansia tai jopa miljoonia seuraajia, takaavat kullanarvoista näkyvyyttä. Siksi myös urheilijat jakavat sponsoreihinsa liittyvää sisältöä sosiaalisen median tileillään. Sponsorin tuotemerkki voi näkyä esimerkiksi urheilijan profiilikuvassa tämän vaatetuksessa, tai tämä voi esitellä sponsorin tuotteita esimerkiksi videolla. Perinteisempää näkyvyyttä ovat sponsorin mainoskuvat urheilijan tilillä ja tuotesijoittelu, kuten logolla varustetusta juomapullosta juominen. Linkittäminen sponsorin profiiliin tai aihetunnisteiden käyttö on myös yleistä.

Urheilijat eivät kuitenkaan saa vapaasti päättää, mitä tai milloin he julkaisevat. Yrityksien kanssa tehdyt sponsorisopimukset sisältävät tarkkoja sopimuskohtia, joissa urheilija ja yritys sopivat, millaista sisältöä tulee jakaa ja milloin. Sisällön tulee sopia sekä yrityksen yleiseen kommunikaatiostrategiaan että urheilijan muuhun näkyvyyteen sponsorin kanssa.

Parhaimmissa tapauksissa urheilijan päivitykset voivat tuoda yritykselle miljoonien dollareiden arvosta näkyvyyttä. Esimerkkinä Cristiano Ronaldon sopimus urheilumerkki Niken kanssa vuonna 2016; lähteiden mukaan 59 Nike-aiheista julkaisua vuoden aikana tuotti yritykselle 36 miljoonaa dollaria.

Sponsorointi joukkuelajeissa

Jalkapallo on kiistämättä yksi maailman seuratuimmista urheilulajeista. Menestyneimmät jalkapalloilijat tienaavat urallaan miljoonia dollareita, ja suuri osa palkkapussista koostuu juuri sponsorisopimuksista. Sponsorointia näkyy niin yksilö- kuin joukkuetasollakin. Keneltäkään kansainvälistä jalkapalloa seuraavalta ei varmasti ole jäänyt huomaamatta esimerkiksi englantilaisen huippujalkapallojoukkueen Manchester Unitedin ja lentoyhtiö Turkish Airlinesin yhteistyö; yhtiön logo on ollut näkyvästi esillä esimerkiksi pelaajien treenivaatteissa, ja tiimi on jopa nähty yhdellä lentoyhtiön turvallisuusvideoista. Samoin esimerkiksi Qatar Airways on sponsoroinut italialaista jalkapallojoukkuetta A.S. Roma.

Sponsorit luonnollisesti tukevat oman yrityksensä tuotteisiin, palveluihin ja arvoihin sopivaa kohdetta. Näin ollen esimerkiksi kuuluisat urheilumerkit, kuten Nike, Adidas ja Puma, ovat sponsoroineet sekä urheilujoukkueita että yksittäisiä urheilijoita. Tästä esimerkkinä Adidaksen ja huippujalkapalloilija Lionel Messin yhteistyö vuoden 2014 World Cupin aikaan. Sponsorointi näkyi varsinkin Messin vaatetuksessa, jota koristi yrityksen logo. Samaan aikaan Adidas perusti Messiä tukevan Twitter-tilin @TeamMessi, jonka tarkoitus yrityksen omien sanojen mukaan oli juhlia jalkapalloilijan maailmanlaajuista menestystä.

Sponsorointi autourheilussa

Autourheilu ja varsinkin Formula 1 on tunnetusti sponsorien juhlaa. Tallit tarvitsevat sponsoreita huippukalliiden kilpa-autojen ja tiimin ylläpitämiseen, ja kuljettajat tienaavat viisi-kuusinumeroisia palkkioita sponsorisopimuksista yrityksien kanssa. Tallien sponsorit ovat näkyvimmillään autojen koristeluissa ja tiimin asuissa olevissa logoissa. Sponsori, esimerkiksi rengasvalmistaja, voi myös toimittaa tallille autoihin tarvittavia varusteita. Kuljettajat voivat toimia sponsorin kasvoina mainoksissa, josta esimerkkinä suomalaisen huippukuski Kimi Räikkösen yhteistyö luksuskellomerkki Tag Heuerin kanssa, ja mies onkin nähty usein merkin mainoksissa kello ranteessaan.

Yhteenveto

Sponsorointi on oleellinen ja tärkeä osa urheilijan elämää. Sponsorin avulla mahdollistetaan urheilu-uran alkuun sysääminen sekä myöhemmin suuretkin palkkiot. Sponsorit tukevat niin joukkueita kuin yksilöitäkin, ja ne näkyvät urheilijoiden elämissä jatkuvasti niin sosiaalisessa mediassa, jokapäiväisessä elämässä kuin kilpailutilanteissakin. Urheilijat saavat sponsorien avulla raha- ja varustepalkkioita, ja sponsoreina toimivat yritykset puolestaan joskus jopa miljoonien dollarien arvosta arvokasta näkyvyyttä. Tulemme varmasti tulevaisuudessa näkemään vielä enemmän sponsoreita urheilijoiden sosiaalisen median kanavilla innovatiivisina kampanjoina niin somessa kuin sen ulkopuolellakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *