Mistä urheilijalle sponsori?

Urheilijan on tärkeää löytää sponsoreita itselleen. Mutta miksi näin on? Selitys on yksinkertainen: urheileminen ja kilpaileminen ammattimaisella tasolla on kallista puuhaa. Ensinnäkin jokainen kisa, johon urheilija osallistuu, maksaa rahaa. Voi olla, että voittavalle urheilijalle ei makseta kisasta edes palkkaa. Urheilijan voi varsinkin Suomen kaltaisessa pienessä maassa olla vaikeaa tulla toimeen ilman, että joku sponsoroi uraa. Etenkin, jos urheilija kisaa kansainvälisessä ympäristössä ja joutuu täten matkustamaan kilpailuiden perässä ympäri maailmaa.

Sponsoria etsivän urheilijan ei kuitenkaan kannata lannistua, sillä sponsoreita on tarjolla lukuisia. Ei tarvitse edes olla ammattimainen urheilija saadakseen itselleen sponsorin. Sponsori voi auttaa urheilijaa kisamaksuissa, mahdollisten varusteiden ja tarvikkeiden hankinnassa, matkakuluissa ja monessa muussa tärkeässä asiassa. Etenkin välineurheilussa varusteet voivat maksaa satoja tai jopa tuhansia euroja. On selvää, ettei kenellä tahansa ole tällaiseen varaa. Nykypäivänä urheilijalla on monenlaisia keinoja ja kanavia mahdollisen sponsorin löytämiseksi. Täytyy vain tietää, mistä etsiä.

Miksi urheilijoita sponsoroidaan?

On siis selvää, miksi urheilija tarvitsee itselleen sponsoria. Mutta minkä takia firmat haluavat sponsoroida urheilijoita ja mahdollisesti hukuttaa suuriakin summia rahaa urheilijan hyväksi? Nykyään kilpailu markkinoilla niin urheiluvaatteiden kuin urheiluvälineidenkin osalta on valtavan tiukkaa. Yritykset tietävät, että urheilijoita yleisesti ottaen kunnioitetaan ja ihaillaan, ja urheilijat ovat tämän takia loistavia mainoskasvoja luomaan yrityksille tietty imago. Yritykset etsivät menestyneiden urheilijoiden lisäksi uusia tuoreita kasvoja, jotka voivat tulevaisuudessa edustaa firmaa ja sen aatteita.

Tämän lisäksi yritykset luottavat sosiaalisen median kattavaan voimaan. Mikäli urheilijalla on esimerkiksi houkuttelevan näköinen Instagram-tili tai edustava henkilökohtainen blogi, voivat firmat kiinnostua sponsoroinnista helpommin. Jokainen urheilijaa sosiaalisessa mediassa seuraava henkilö on mahdollinen ostaja firman tarjoamalle tuotteelle tai palvelulle. Kannattaa myös pitää mielessä, että monia urheilukisoja näytetään kansainvälisesti televisiossa. Tämän ansiosta sponsorin logo vaikkapa urheilijan t-paidassa voi päätyä satojen tuhansien silmäparien eteen, ja näin firma saa automaattisesti suurta näkyvyyttä jatkoa ajatellen.

Erilaisia tapoja sponsoroida

Jokainen sponsori ei automaattisesti tarjoa urheilijalle sponsorointia tietyn kaavan mukaan. Sponsori voi auttaa urheilijaa monella eri tavalla, ja sponsoroinnilla on useita eri tasoja ja syvyyksiä. Ensinnäkin, sponsori voi auttaa yksittäistä urheilijaa tai urheiluseuraa lahjoittamalla kertaluontoisen lahjoituksen. Tämä lahjoitus voi olla vaikkapa rahasumma joukkueen pelipaitojen hankkimista varten tai pelivälineiden lahjoitus. Paikallinen kauppa voi myös tehdä oman sopimuksensa urheilijan tai seuran kanssa ja tarjota joko ilmaisia tuotteita tai tiettyä alennusta myymistään tarvikkeista.

Mikäli urheilija ei ole vielä ammattimaisella tasolla, sponsori voi tehdä sponsorisopimuksen myös amatöörin kanssa. Tällöin voidaan sopia, että sponsori vaikkapa antaa alennusta tai hankkii urheilijalle tietyt tarvikkeet ja varusteet. Lisäksi sponsori voi auttaa kisamaksuissa ja helpottaa urheilijan taakkaa matkakustannusten osalta. Tällainen voi olla suuri etu amatööriurheilijalle. Ammattimainen sponsorointisopimus puolestaan solmitaan ammattiurheilijan kanssa. Tällaisessa sopimuksessa sponsori usein kustantaa urheilijan urheiluvarusteet, maksaa matkakulut ja kisamaksut sekä usein myös tarjoaa urheilijalle palkan osallistumisesta.

Sponsorin etsiminen

On tärkeää, että urheilija on hyvin oma-aloitteinen etsiessään itselleen sponsoria. Varsinkin aloittelevan urheilijan on tärkeää ottaa huomioon, että kilpailua urheilijoiden kesken on paljon, ja sponsorit ottavat takuulla siipensä alle vain sellaiset urheilijat, jotka ovat aktiivisia ja edustavia. Urheilijan kannattaa miettiä, millaisia sponsoreita haluaisi ympärilleen ja vastaavatko sponsorin arvot omia arvoja niin urheilussa kuin myös muissa asioissa. Jotkut sponsorit etsivät vain tietynlaista kasvoa ja tyyppiä sponsoroitavakseen, joten tämäkin seikka kannattaa huomioida.

Usein sponsorit poikivat lisää sponsoreita. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli urheilija edustaa yhtä sponsoria hyvin ja tuo itsensä esille edustavalla tavalla, monet muutkin sponsorit kiinnostuvat hänestä paljon helpommin. Oma käyttäytyminen sekä sosiaalisessa mediassa että tavallisessa arjessa voi siis olla ratkaiseva tekijä sponsorin löytämisessä. Eihän kukaan halua mainoskasvokseen sellaista urheilijaa, jolla ei ole käsitystä tavallisista hyvistä käytöstavoista. Urheilutapahtumat ja -messut voivat olla kullanarvoinen paikka uusien kontaktien löytämiseksi ja sponsoreiden hankkimiseksi.

Auttavia tahoja

Mikäli tuntuu siltä, ettei oma työ tuota tulosta ja sponsoria on hankalaa löytää, voi urheilija myös kääntyä ammattimaisen edustuksen puoleen. Etenkin ammattimaisella urheilijalla on tärkeää olla manageri, joka vastaa sponsoreiden ja lehdistön markkinoinnista ja pitää urheilijan ajan tasalla tämän velvollisuuksista. Aloittelijat voivat löytää netistä listauksia, joissa näkee mitkä sponsorit voisivat auttaa minkäkin lajin edustajaa. Tämä voi olla hyvä paikka aloittaa, mikäli omat ponnistelut eivät tunnu auttavan. Tärkeintä on, ettei kuitenkaan lannistu.

Yhteenveto

Koska urheilu voi olla hyvinkin tyyris harrastus, ovat sponsorit usein tarpeen. Sponsorin avustuksella urheilija voi keskittyä urheilusuoritukseensa sen sijaan, että huolehtii urheilun rahallisesta puolesta. Usein kaikenlainen sponsorointi on toivottua ja urheilijoilla on monta eri tapaa hankkia itselleen sponsori. Sosiaalinen media on nykyään avainasemassa urheilijoiden sponsoroinnissa ja urheilija rakentaa itsestään brändin, jota tuo esille erilaisissa sosiaalisen median kanavissa. Varsinkin aluksi urheilijan oma-aloitteisuus on tärkeää, jotta tämä huomataan tiukan kilpailun keskellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *