Suomalaisen mäkihypyn nykyinen tilanne ja uusi tuleminen sponsoroineen

Suuri osa suomalaisista rakastaa urheilua ja mäkihyppyä, mutta mäkihypyn suosio on hiipunut sen loistovuosien menestystarinoiden ja maailmanmestareiden ja mäkiviikon voittajien myötä kovasti. Entä mitä on odotettavissa tällä hetkellä ja tulevaisuudessa? Ovatko myös tukijat ja sponsorit luopuneet toivosta paremman huomisen tavoittelussa ja missä mennään tällä hetkellä? Onko tunnelin päässä näkyvissä jo kirkasta valoa vai mitä on odotettavissa lähiaikoina tai kyseisellä kaudella? Sponsorit uskovat suomalaiseen mäkihyppyyn, ja se näkyy jo heidän sijoituksissaan ja läsnäolossa sponsoroimalla yhtä suosikkilajiamme.

Suomalaisen mäkihypyn suurmenestys hemmotteli suomalaisia aikanaan siten, että pidimme itsestään selvänä Matti Nykäsen ja Janne Ahosen kaltaisten huippujen manttelinperijöiden löytyvän Suomesta joka vuodelle tai ainakin lähes joka vuodelle. Kun suomalaisen mäkihypyn tilanne on hiipunut, niin sponsoritkin katosivat, tai he tukivat mäkihyppyä huomattavasti vähemmän kuin lajin loistoaikoina. Suomen kansa ja mäkihyppy tottui voittamaan suurkilpailuissa kultaa tai vähintään mitalin tai useammankin, mutta kun Liberecin MM-kisoissa 2009 ei tullutkaan mitalia, niin siitä alkoi alamäki ja tukijatkin kaikkosivat hiljalleen.

Suomalaisen mäkihypyn uusi tuleminen ja sponsorien luottamus

Sponsoroinnin heikentyessä mäkihypyllä on ollut kovat ajat, ja itse asiassa kovat ajat jatkuvat edelleenkin, mutta ainakin sponsoripuolella on jo näkyvissä valoa tunnelin päässä – ja toivottavasti myös itse mäessäkin. Pientä ilon pilkahdusta on jo tapahtunut, ja top 10 -sijoituksia on jo nähty 2018/2019 kaudella. Antti Aalto sijoittui sijoille 6 ja 7 maailmancupin kisoissa, joten jäämme odottamaan, tapahtuuko Antin läpimurtokausi tällä kaudella. Toivoa on, usko omaan tekemiseen on kova ja itseluottamus kasvaa tulosten parantuessa. Sponsoritkin kiittävät.

Usko suomalaiseen mäkihyppyyn on nousussa, ja sponsorit ovat näyttäneet kiinnostusta ja vihreää valoa. Ehkä kansan usko ei ole vielä nousussa, mutta pian tulosten parantuessa ja mahdollisten palkintopallisijoitusten myötä kansankin usko piakkoin alkaa kohentua. On vain ajan kyse, kunnes suomalainen mäkihyppy aloittaa nousukiitonsa jälleen. Sponsoreiden tuen avulla mäkihyppääjät voivat keskittyä itse hyppäämiseen eikä murehtia talousasioilla ole tarpeen. Kiitos mm. seuraavien sponsoreiden: Modeo, Halti, Europcar, Julbo ja Veikkaus, jotka tukevat ja uskovat 2000-luvun alun loistoaikojen mäkimenestyksen paluuseen.

Suomalaisen mäkihyppykansan usko koetuksella

Siitä on kauan aikaa, kun suomalainen mäkihyppääjä on nähty Keski-Euroopan mäkiviikolla ja maailmanmestaruuskisoissa kultakannassa tai edes palkintopallilla. Se tapahtui MM-tasolla viimeksi Japanissa 2007, kun Harri Olli voitti MM-hopeaa Sapporossa. Perinteikäs menestyslajimme on uskoaksemme matkalla uuteen nousuun, jota ehdottomasti sponsoreiden tuet myötävaikuttavat suuresti. Onhan siinä ollut usko koetuksella, kun suomalaiset mäkihyppääjät eivät ole selviytyneet edes koko MC-kilpailuun mukaan karsinnasta tai saati tuskin toiselle kierrokselle. Kyllä Suomen kansa ja mäkihyppy ansaitsee parempia tuloksia ja saavutuksia.

Huipputuloksia on luvassa, mutta kuinka pian? Palkintopallisijoitusten ja huipputulosten myötä suomen kansakin ottaa varmasti jälleen vastaan mielellään mäkihypyn lempi- ja suosikkilajikseen. Milloin se tulee tapahtumaan? Ehkä jo tänä vuonna, toivotaan ainakin niin. Kun Antti Aalto sijoittui jo kuudenneksi MC-kisassa, odotukset alkoivat kasvaa. Varmasti Antti itse odottaa parantavansa sijoitustaan joka kerta noustessaan mäkitorniin kilpailutapahtumaan, kunnes saavuttaa korkeimman mahdollisen tuloksen. Samoin Suomen kansa odottaa innolla Antti Aallon onnistuvan tai kenties muidenkin suomalaisten mäkihyppääjien menestystä.

Menestyksen myötä sponsoritkin heräävät

Sponsoripuolella Suomen mäkihypyllä menee jo paremmin kuin pitkään aikaan, mutta lisätukijat ovat yleensä aina tervetulleita. Niin elämässä kuin kaikessa on yleensä sekä ylä- että alamäkiä. Olisihan se melko turhauttavaa, ainakin jonkun näkökulmasta, jos sama urheilija, on kyse sitten mäkihyppääjästä tai Formula-1 kuljettajasta, voittaa putkeen kaikki tai lähes kaikki kilpailut tai maailmanmestaruudet usean vuoden ajan. Onhan niitä esimerkkejä, kun sama huippu-urheilija on voittanut ylivoimaisesti jo kyllästymiseen saakka, sitä alkaa jo toivomaan voittajan vaihtumista, eikö niin?

Jos voittaja on suomalainen mäkihyppääjä tai urheilija, niin tuskin suomalaiset kyllästyisivät voittamiseen, mutta muiden maiden kilpailijat ja kannattajat kyllästyvät mahdollisesti ja toivovat muutosta mahdollisimman pikaisesti. Toivokaamme, että suomalaisen mäkihypyn uusi tuleminen ja loistokausi ja loistava tulevaisuus on jo ovella ja lähempänä kuin arvaammekaan. Odotetaan sitä menestystä innolla jälleen ja muistetaan, että mikään ei ole itsestään selvää, ei huippu-urheilijan löytyminen mäkihyppyyn eikä sijoituksiaan riskeeraavan sponsorin löytyminen mihinkään urheiluun tai tapahtumaan.

Kannattaako suomalaiseen mäkihyppyyn satsata?

Ehdottomasti, onhan kyse yhdestä urheilulajista, jolla on huikeat perinteet ja mahtava menestystarina suomalaisessa urheilussa. Sponsoreiden mukaantulo ja saaminen on ehdottomasti vaikeampaa huonossa tai heikossa tilassa olevan lajin suhteen, verrattuna siihen, kun menestys on parhaillaan huipussaan. Silti kaikessa on ajateltava myös menestystä ja tapahtumia pitkällä aikavälillä. Menestys tuo menestystä ja itseluottamusta. Sponsoreidenkin luottamus ja usko mäkihyppyyn on jo varmasti parempi kuin muutama vuosi sitten, ja iloisia ilmeitä on lupa odottaa jo pian monin puolin.

Kiitos kaikille suomalaisille sponsoreille ja mäkihyppääjille kautta aikojen

Menestys palkitaan yhteistyötä tekemällä kovalla työllä. Se vaatii työtä, hikeä, päättäväisyyttä, uhrauksia, taloudellista tukea kovasti ja paljon muuta, enemmän kuin voimme usein kuvitellakaan. Niin huippu-urheilija, mäkihyppääjä kuin taustajoukot sekä tukijat sponsoreineen uhraavat lähes kaiken aikansa ja resurssinsa kyseiseen lajiin. Toisinaan onnistumisia tulee ja toisinaan jäädään tulostavoitteista. Silti periksi ei anneta, ja usko parempaan huomiseen on korkealla ja kirkas, on se sitten jo nyt, pian tai milloin tahansa. Onnea ja menestystä Suomen mäkihyppy ja sponsorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *