Tervetuloa tutustumaan huippu-urheiluun penkkiurheilijan silmin Sportelitessä.

Miksi sponsoreita tarvitaan ja mitä sponsorit eli tukijat sitten oikeasti tekevät? Haluatko itse mukaan huippu-urheilun jaloon maailmaan sponsorina? Ilman tukea ja avustajia huippu-urheilua olisi tuskin lainkaan olemassa ainakaan siten, kuin se on esillä nykyään – koko ajan ja joka puolella. Ensin tarvitaan ihminen, joka haluaa menestyä ja jolla on kiinnostusta johonkin urheilulajiin tositarkoituksella, ja hän on valmis panostamaan runsaasti aikaa kyseiseen lajiin. Laji voi olla mikä tahansa, joita on satoja.

Tunnetuimmat huippu-urheilulajit ovat luonnollisesti lajit, jotka ovat mukana olympialaisissa. Poikkeuksia tietenkin on aina olemassa, kuten moottoriurheilulajit. Olympialaisten lajitarjonta vaihtelee ja kasvaa lähes neljännesvuosittain. S

ponsorit ovat liikkeellä lähes poikkeuksetta aina omaa etua ajatellen tarjoten tukea toisinaan tuntemattomille urheilu-uran alussa oleville urheilijoille. Sponsorointi voi olla alkuvaiheessa hyvinkin pientä, esimerkiksi matkakulujen maksua ja pientä avustamista kulujen kattamiseksi. Kun urheilija menestyy ensin omassa kaupungissa ja läänissä, niin sen jälkeen tulee mukaan koko maa, Suomi ja Suomen mestaruus.

Pienestä se pienikin ponnistaa – mestariainesta ja maailmanvalloitus

Kaikki alkaa alussa nollasta ja pienestä. Tavoitteena on menestys; ensin valloitetaan oma kaupunki voittamalla mestaruus tai sijoittumalla kärkikaartiin, sitten reviiriä laajennetaan esimerkiksi Uudenmaan läänin piirinmestaruuskilpailuihin. Mitä paremmin urheilija pärjää, sitä enemmän tulee näkyvyyttä ja on mahdollisuuksia edetä aina vain suurempiin kilpailuihin ja koitoksiin. Suomen mestaruuskilpailuista parhaat etenevät useimmiten jo kansainvälisiin kilpailuihin ja turnauksiin. Sponsorointi on luonnollisesti kalliimpaa sponsoreille, mitä kuuluisammasta ja menestyksekkäämmästä huippu-urheilijasta on kyse. Sijoittajilla on riskinsä ja siksi on olemassa säännöt.

Huippu-urheilijat ja heidän taustajoukkonsa pyrkivät aina löytämään sponsoreita, jotta huippu-urheilijan ura on mahdollista jatkossakin. Useat suuret yritykset ovat usein tukemassa huippu-urheilua ja näkyvästi esillä sponsoroimassa urheilijoita mainoskampanjoissaan. Mitä kauempana matkat ja kilpailut ovat kotimaasta, sitä enemmän taloudellista tukea urheilijat ja huippu-urheilijat tarvitsevat.

Sponsorit näkyvät ja ovat esillä urheilijan vaatetuksessa ja välineissä sekä julkisissa medioissa. Mitä suurempi mainostila sitä kalliimpi lähes poikkeuksetta on sponsorisopimus. Toisinaan sponsoreiden sijoitukset menevät hukkaan tai lähes hukkaan, mutta menestystarinoitakin on olemassa.

Kuinka sponsori näkyy urheilijan elämässä?

Ilman sponsoreiden tukea Suomen ja maailman valovoimaisimmat huippu-urheilijat olisivat tuskin edes meidän tiedossamme. Alussa niin sanotut sponsorimme ovat: vanhemmat, isä, äiti ja lähimmäiset. Esimerkiksi Kimi Räikkösen isä avusti Kimiä hänen alkuvuosinaan uhraten aikaansa poikansa harrastukseen. Elämä on toisinaan julmaa, ja useat huiput eivät koskaan saa edes mahdollisuutta näyttää osaamistaan ja kykyjään taloudellisten varojen puutteen vuoksi. Teemu Selänteen upea ura oli pitkälti vanhempiensa ansiota, etenkin alkutaival ja tietysti myöhemmin Hjallis Harkimonkin ansiota Teemun huippukykyjen ohella.

Kannattaako sponsoreiden sijoittaa huippu-urheiluun? Tarinoita on monia ja vastauksia ovat: kyllä ehdottomasti, kyllä ja toisinaan ehkä ei. Jokainen sponsori pohtii varmasti kannattavuutta ja näkyvyyttä sijoituksilleen. Jos kyseeseen otetaan vaikka Valtteri Bottas, niin hänen alkuaikojensa sponsorina toimi mm. suomalainen Wihuri. Heidän sponsorointisummansa oli pientä aikanaan tämän päivän summiin verrattuna, kun Valtteri ei ollut vielä taistelemassa osakilpailuvoitoista, ja toivottavasti hän pian taistelee mestaruudesta ja voittaa vielä maailmanmestaruuden. Wihuri on varmasti tyytyväinen, että lähti tukemaan Valtterin uraa.

Mielenkiintoiset sponsorointisopimukset

Sponsorointisopimuksien sisältö ja yksityiskohdat ovat lähes poikkeuksetta vain sponsoroidun ja sponsorin tiedossa, ja niistä ei yleensä hiiskuta ja puhuta ulkopuolisille. Se kuitenkin tiedetään, että säännöt ja sopimuspykälät velvoittavat molempia osapuolia noudattamaan yhtä lailla sopimusta, ja jos sopimusta ei noudateta, sponsori voi purkaa sopimuksen ennen kuin se on sovittu päättyväksi. Kun kyse on maailmanmestareista ja tunnetuista huippu-urheilijoista, sponsorisummat ovat toisinaan “tähtitieteellisiä miljoonasopimuksia”. Kyse voi olla yhtä hyvin yksilö- tai joukkueurheilusta.

Huippu-urheilija haluaa keskittyä itse urheiluun ja urheilusuoritukseen ja pyrkii tekemään parhaansa jokaisella kerralla. Siksi taustajoukot hoitavat yleensä sopimusasioiden neuvottelut. Kun kyse on huipuista, joiden palkkiot tai vuosipalkat ovat miljoonaluokkaa, niin useimmilla “urheilutähdillä” on ulkopuoliset managerointi-toimistot tai asianhoitajat hoitamassa huippu-urheilijan raha-asioita ja sopimuksia, joista managerit saavat osuutensa. Uran alkuvaiheessa asioita hoitaa usein isä tai äiti tai joku muu läheinen luottohenkilö. Toisinaan jopa itse urheilija hoitaa omat sponsorointiasiat, mutta vaurastuessaan on yleistä palkata ulkopuolinen asiainhoitaja tai toimisto.

Erimielisyyksien ratkaiseminen

Ristiriitojakin syntyy, kun kyse on rahasta ja usein suuristakin summista. On esimerkkejä sopimusrikkeistä, jolloin huippu-urheilija on toiminut vastoin sopimussääntöjä, ja mikäli sponsori tuntee tilanteen tuotteelleen tai palveluilleen haitalliseksi, sponsori voi oikeusteitse vaatia jo sovittuja ja maksettuja palkkioita takaisin, mikäli osapuolet eivät onnistu pääsemään tyydyttävään ratkaisuun ilman juridisia toimenpiteitä. Doping on yksi vakavimmista rikkeistä ja syistä, jolloin sponsori vetäytyy ja irtisanoo sponsorisopimuksen. Valio päätti aikanaan maitoa mainostaneen olympiavoittajan sponsoroinnin välittömästi, kun ilmeni Ben Johnsonin jääneen kiinni voittojuoksussaan.

Huippu-urheilun tukeminen voi olla paras käyntikortti menestykseen

Sponsoroinnin tärkeys on ehdottoman tärkeätä huippu-urheilussa ja urheilussa yleensä. Se voi olla parhaimmillaan yrityksen paras “käyntikortti” oman tuotteensa tai palvelunsa tunnetuksi tulemiselle ja sitä kautta tie menestykseen. Emmehän koskaan voi etukäteen tietää varmuudella, kun kyse on uransa alussa olevasta nuorukaisesta, tuleeko hänestä Suomen mestari tai maailmanmestari. Löydät sivustoltamme runsaasti erilaisia sponsoritoimintaa käsitteleviä artikkeleita ja saat vastauksen kysymykseen: ” Tarvitseeko huippu-urheilijan käydä töissä?” vai voiko pelkillä sponsorisopimuksilla elää. Tervetuloa sivustolle Sportelite.fi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *