Työnteko ja huippu-urheilu

Urheilemista sanotaan riskialttiiksi työksi. Yksi loukkaantuminen voi johtaa siihen, että urheilija ei voi jatkaa urheilemista samalla tavalla kuin aikaisemmin. Monelle huippu-urheilijalle suositellaankin jo kouluikäisenä, että kannattaa myös kouluttautua ammattiin urheilemisen ohella. On selvää, että menestyvänä urheilijana oma laji vie valtavan paljon aikaa arkisesta elämästä. On siis vaikeaa saada tasapainoteltua sekä koulujen käyntiä että urheilun harjoittelua samaan aikaan. Urheilijalla voi nimittäin olla jatkuvasti pelko siitä, että toinen rakkaista asioista kärsii.

Huippu-urheilijan ammattiin kuuluu se, että urheilija työkseen harjoittaa itseään mahdollisimman hyvään kuntoon lajiinsa nähden. Voisikin sanoa, että urheilijan ammatti on huomattavasti kokonaisvaltaisempaa kuin niin sanotusti tavallisessa ammatissa olevan henkilön työ. Huippu-urheilijalle oma keho on tärkein työväline, joka vaatii jatkuvaa huoltoa jokaisessa urheilusuorituksessa ja jokaisen urheilijan syömän aterian myötä. Urheilija ei voi jättää työtään toimistolle ja palata takaisin sen pariin seuraavana aamuna, kuten monissa muissa työpaikoissa pystyy helpostikin tekemään.

Huippu-urheilijan ammatin edut

Tavalliseen työhön verrattuna voisi sanoa, että huippu-urheilijoilla on takuulla palavampi intohimo työtään kohtaan kuin monessa muussa ammatissa olevalla. Urheilija ei myöskään joudu kärsimään samanlaisista liikkumattomuuden aiheuttamista ongelmista, kuten kahdeksan tuntia päivässä toimistolla istuva työntekijä joutuu. Näihin ongelmiin kuuluvat esimerkiksi niska- ja hartiakivut sekä selkäsärky. Urheilijan ei myöskään tarvitse tavallisesti miettiä, mitä pukisi työpaikalleen päälle, sillä urheiluvaatteet ovat ainoa tarvittava asuvalikoima etenkin harjoitellessa. Usein kilpailuihin urheilijan vaatteet valitaan kilpailun ja sponsoreiden mukaan.

Mikäli maine ja mammona ovat kiinnostavia asioita, urheilijan on mahdollista saavuttaa kumpikin tavoite menestyksen myötä. Tämä vaatii kuitenkin valtavasti työtä, sponsoreita ja voittoja kilpailuissa. Usein urheilijoita kunnioitetaan myös urheilugaalassa, ja menestyneimmät voivat saada jopa kutsun presidentin Linnan juhliin. Jos matkailu on lähellä sydäntä, huippu-urheilija pääsee usein matkustamaan ympäri maailmaa kilpailuiden perässä. Lisäksi urheilijat pääsevät usein nauttimaan tarkemmasta syynistä terveydentilan kartuttamisessa. Tämä voi olla loistava etu, sillä mahdolliset uhat terveydelle havaitaan nopeammin.

Mitä hyötyä tavallisesta työstä on urheilijalle?

Nykyään huippu-urheilijaksi tähtäävän on yleensä aloitettava laji hyvin nuorena. Tämä johtuu siitä, että kaikista parhaat ja kunnioitetuimmat arvokisat ovat tarkoitettu lähinnä aikuisiässä oleville urheilijoille. Seniorikisoja järjestetään usein erikseen, eikä niistä saatavat ansiot ole yhtä tunnettuja kuin tavallisista kisoista. Näin ollen urheilijan on jo nuorena päästävä mukaan urheilun maailmaan, ja tämä tarkoittaa sitä, että nuori käy samalla koulua yrittäessään luoda uraa urheilijana. Tämä vaatii tasapainottelua ja hyvää suunnittelua tulevaisuutta varten.

Monet päättävätkin hankkia koulutuksen samalla, kun panostavat urheiluun. Tämä on kannatettava päätös, sillä urheilijan ura voi valitettavasti olla hyvin ailahtelevainen. Loukkaantumiset voivat pilata pahimmassa tapauksessa kisakunnon koko loppuiäksi ja tällöin urheilija voi jäädä täysin tyhjän päälle. Näin ollen taustalla on hyvä olla vaikkapa urheiluhierojan, urheilupsykologin, personal trainerin tai liikunnanohjaajan tutkinto. Tällä tavalla voi varmistaa sen, että yllättävä tilanne urheilijan uralla ei johda ikävään tilanteeseen, jossa joutuu väistämättä pulaan.

Mitä haittaa työssäkäynnistä on urheilijalle?

Monta kertaa jopa ammattimaisen urheilijan tulot ovat hyvin vaihtelevat, sillä ne riippuvat niin monesta asiasta. Palkkaan voi vaikuttaa urheilijan sopimus seuran kanssa, menestys lajissa, urheilijan sponsorit ja jopa se, mihin vuodenaikaan urheilijan kilpailukausi useimmiten sijoittuu. Näin ollen taatakseen, että tulot pysyvät samalla tasolla ympäri vuoden, voi työnteko olla tarpeen. Ylimääräisen työn tekeminen kuitenkin usein vaatii keskittymistä myös työssä hyvin pärjäämiseen. Tämä taas vie paljon aikaa pois urheilemiselta ja harjoittelulta.

Urheilijan ammattiin kuuluu hyvin vahvasti se, että urheilijan on pidettävä kehonsa jatkuvasti hyvässä fyysisessä kunnossa urheilua varten. Tavallisen työn tekeminen urheilun ohella voi johtaa siihen, ettei harjoittelulle ja kehon kehittämiselle yksinkertaisesti jää ollenkaan aikaa. Tällä voi olla pitkäkantoiset seuraukset urheilun kannalta. Lisäksi huippu-urheilijan voi olla hankala saada työtä, sillä monet työnantajat pelkäävät, ettei urheilija pysty keskittymään työhönsä tarpeeksi hyvin urheilu-uran kokonaisvaltaisuuden vuoksi. Tämä voi lannistaa monet urheilijat etsimästä lisätyötä itselleen.

Urheilijoita, joilla on muitakin töitä

On hyvin yleistä, että monet urheilijat toimivat esimerkiksi mainosten kasvoina ja firmojen edustajina. Kuvankaunis Kiira Korpi on nähty edustamassa Lumene-meikkejä lukuisia kertoja. Suomi-Soffa -niminen kalusteliike puolestaan käytti mainoksissaan niin Janne Ahosta kuin myös Olli-Pekka Karjalaista. Monet ovat nähneet myös entisen pituushyppääjän Tommi Evilän esimerkiksi Lidl-ruokakaupan mainoksissa. On myös paljon urheilijoita, jotka ovat eläkkeellä aloittaneet aivan toisenlaisen uran esimerkiksi kirjailijana tai laulajana. Monille vanhemmille urheilijoille on myös tavallista aloittaa uusien sukupolvien valmentaminen.

Yhteenveto

Voisi siis sanoa, että huippu-urheilu on hyvin erilaista kuin tavallinen työssäkäynti. Huippu-urheilija voi ottaa työn urheilunsa ohelle, mutta aina tämä ei ole hyödyllistä. On ikävää, mikäli urheilijan urheilusuoritukset kärsivät siitä, että urheilija joutuu keskittämään energiaansa muuallekin kuin suoritukseensa. Toisaalta työssä käyminen voi taata vakaamman tulevaisuuden ja auttaa urheilijaa pysymään yhteiskunnan pyörityksessä mukana. Jokaisen urheilijan tuleekin päättää, onko työnteko itselle edullinen vaihtoehto, vai kannattaako urallaan keskittyä ainoastaan urheilemiseen ja itsensä kehittämiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *