baseball sydän

Rakkaudesta urheiluun

Urheilun harrastamisessa tai katsomisessa on jotain syvällisempää, mitä emme ole pystyneet tähän päivään mennessä täysin selvittämään. Erityisesti urheilun harrastaminen herättää ihmisissä tunteita joita ei ole mahdollista replikoida millään muulla tavalla, tai keinolla. Yhtenä suurena syynä on tietysti kehomme luontaiset “huumeet”, kuten adrenaliini ja endorfiinit, mutta näilläkään ei välttämättä aina selity kymmenet tuhannet työtunnin, kipu ja tuska jota monet ammattilaiset käyvät läpi päivittäin. Rankka harjoittelu on osa menestyvän urheilijan elämää, eikä muulle elämälle yleensä jää riittävästi aikaa. Moni ihmetteleekin, että miksi? Tähän emme luultavasti tule koskaan saamaan vastausta, mutta yksi asia on kuitenkin varma: Jotain mystistä siinä on pakko olla, koska ihminen vie itsensä jatkuvasti äärirajoille, riskeistä huolimatta.

Seuraavassa artikkelissamme tutustumme tarkemmin muutamaan huippusuosittuun lajiin sekä niiden ympärillä pyörivään harjoitteluu ja päivärytmiin.

Jääkiekko

jääkiekko

Jääkiekkoilijan arki on hyvin haastavaa, varsinkin jos esimerkkejä otetaan maailman kovimmasta liigasta, NHL:stä (National Hockey League). Pohjois-amerikassa (USA & Kanada) pelattavassa liigassa on n. 30 joukkuetta, jotka pelaavat Lokakuusta eteenpäin joka vuosi 82 runkosarjan ottelua, sekä playoffit päälle. Joukkue joka voittaa Stanley Cupin pelaa yli 100 ottelua ja heidän kautensa päättyy vasta kesäkuun tienoilla. Kyseessä on siis äärimmäisen kova tahti peleille ja pitää muistaa, että NHL:Ssä pelaa ainoastaan isoimmat, ilkeimmät, sekä kovakuntoisimmat pelaajat. Peli on siis todella fyysistä ja loukkaantumisilta ei voi välttyä, vaikka kuinka hyvin olisi valmistautunut aina tulevaan kauteen sekä peliin.

NHL pelaajan arki on hyvin paljon palautumista ja lentämistä pelipaikkakunnille joka taas itsessään luo haasteita mm. ruokavaliolle ja riittävälle unirytmille. Tämä onkin tuonut liigaan negatiivisia lieveilmiöitä, kuten unipillereiden ja kipulääkkeiden käytön. Kyseessä on kuitenkin miljoonat eurot ja pelaajien henkilökohtaiset urat, joiden vuoksi kukaan ei halua missata pelin peliä, jos tämä vain on mahdollista. Yhteen joukkueeseen saattaa olla koko ajan tulossa nuoria pelaajia vaanimaan pelipaikkoja joten ei yksinkertaisesti ole varaa olla esimerkiksi loukkaantuneena sillä joku toinen voi viedä elantosi nenäsi edestä. Tämä myös ajaa NHL pelaajat päivittäin sysäämään vartalonsa äärirajoille asti joka näkyy uran jälkeisinä PTSD oireina valitettavan usein (Post Traumatic Stress Disorder).

Jalkapallo

World Cup pokaaliJalkapallon parissa on samankaltaiset sävelet, kuin jääkiekonkin kanssa, mutta pitää muistaa, että jalkapallossa esimerkiksi pelien välillä on lähes aina 5-7 päivää. Jääkiekossa saattaa olla 7 päivän sisään ängetty jopa 3-4 peliä. Tämä edesauttaa jalkapalloilijoita huomattavasti palautumisprosessissa joka on urheilijan yksi tärkeimmistä keinoista saada kroppa kuntoon seuraavaa suoritetta varten. Oli kyseinen suorite sitten peli tai harjoitukset, koko ajan pitää olla valmiina antamaan 100%, mikäli haluaa menestyä.

Suomessa ollaan valitettavasti vielä hyvin paljon perässä kansainvälistä huippua kun puhutaan jalkapallon valmennuksestä niin fyysisellä, kuin henkiselläkin puolella. Tämä on ehkä suurin syy myös siihen, ettei maastamme tule kansainvälisiä tähtiä kuin kerran vuosisataan. Valtiomme pieni koko ei edes käy enää selityksestä, koska alle 400 tuhannen ihmisen Islanti on jo pelannut EM– sekä MM-kisoissa, suomalaisten ollen vielä kokonaan ilman arvokisa-esiintymisiä.

Urheilu vedonlyönnin näkökulmasta katsottuna

Vedonlyöntiä tarjoavat yhtiöt kiinnittävät myös paljon huomiota urheilijoiden treenaamiseen ja joukkueiden metodeihin. Koska markkinan “edge” on niin tiukkaan jo koluttu, pitää uusia keinoja etujen lisäämiseksi löytää. Yksi näistä on nimenomaan jo edellä mainittu treenaamisen tutkiminen jolla voi päästä hyvinkin perille siitä, mikä on minkäkin joukkueen / urheilijan sen hetkinen kunto, tai suoritustaso. Mikäli sinulla on tästä aiheesta ylimääräistä tietoa, kannattaa laittaa se hyvään käyttöön ja valita itsellesi sopiva pelipaikka vaikkapa tämän linkin kautta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *